• Premužičeva steza – II. del

Datum

sobota, 4. junij 2022

Zahtevnost

lahka pot, a kondicijsko zahtevna

Čas hoje

2 dni

Višinska razlika

1.050 m

Prijave na izlet so zaprte. Za vpis v čakalno vrsto pišite direktno vodniku Boštjanu na bostjan@borstnar.si.
Če si je kdo premislil glede udeležbe na izletu, naj to javi Boštjanu. Čakalna vrsta vam bo hvaležna.

 

************************

Pozdravljeni »velebitaši«!

PD Mengeš in PD Kamnik vabita na planinski izlet po Premužičevi stezi – prelaz Alan do Baških Oštarij.

Rezervirajte si prvi vikend v juniju, 4.-5. 6. 2022, ko se bomo skupaj odpravili na dvodnevno potepanje po Nacionalnem parku Severni Velebit na Hrvaškem.

 

Premužičeva steza, v NP Severni Velebit, je ena izmed najlepših planinskih poti po hrvaških planinah, ki v celoti meri 57 km. Leta 2019 smo prehodili njen prvi del od Zavižana do prelaza Alan – 15 km. Tokrat pa bomo v dveh dneh prehodili še drugi del te poti, se pravi preostalih cca. 35 km.

Z avtobusom se bomo zapeljali do parkirišča pri planinskim domu Alan (1.340 m) – tam kjer smo lani končali, in malce višje nad domom stopili na omenjeno stezo. Vseskozi zložna pot nas bo vodila pod številnimi velebitskimi vrhovi z razgledom na morje. Prespali bomo v Planinskem domu Ravni Dabar. Naslednji dan se bomo od doma povzpeli na greben Dabarskih kukov. Tu se bomo lahko razdelili. Ena skupina bo nadaljevala po grebenu, prečila nekaj Kukov in se spustila do Baških Oštarij (ta pot je zelo zahtevna – izpostavljeno grebensko prečenje), druga pa se bo z grebena spustila čez, v dolino, se priključila nazaj na Premužičevo stezo in po njej nadaljevala do PD Prpa na Baških Oštarijah. Hoje bo za cca. 4 ure. Tu nas bo čakal avtobus, ki nas bo po počitku odpeljal do Jadranske magistrale in morja – v Karlobag. Ne pozabite na kopalke in brisačo, bo pasalo kot kornetu sladoled! V nedeljo pozno popoldne prispemo nazaj v Mengeš.

Kot zanimivost, naj dodamo, da si bomo toplo večerjo v koči pripravili sami. Kaj bomo kuhali se dogovorimo po zaključku prijav.

 

ODHOD: sobota, 4. 6. 2022, zgodaj zjutraj ob 01:15, parkirišče za kulturnim domom v Mengšu.

TEŽAVNOST: Pot je tehnično nezahtevna! Kondicijsko pa zelo zahtevna, zato je obvezna dobra telesna pripravljenost. Zmerne hoje bo 30 km, 11-12 ur, višinska razlika 1.050 m.

OPREMA: Osebni dokument, plačana članarina PZS, planinski čevlji in primerna oblačila, spalna vreča ali rjuha, pijača in hrana iz nahrbtnika.

Strošek izleta bo okoli 50 EUR (prevoz, topla večerja) ter 60 HRK za nočitev v koči (pijačo se da kupiti).

 

Prijave sprejemamo do 20. 5. 2022 preko obrazca spodaj na spletni strani.

Prijava je potrjena s plačilom akontacije v višini 30 EUR, ki se nakaže na TRR planinskega društva (SI56 6100 0002 1424 543).

 

Nekaj linkov za nabiranje informacij:

https://hr.wikipedia.org/wiki/ Premu%C5%BEi%C4%87eva_staza

https://np-sjeverni-velebit.hr/www/hr/park/premuziceva-staza

 

Za dodatne informacije pišite vodniku izleta Boštjanu, na bostjan@borstnar.si, lahko se pa tudi slišite na 041/602-296.

 

Vabljeni!

 

Dogodku in našim sledem lahko sledite tudi na: www.facebook.com/pdmenges.