• Zimovanje 2019 v Mihovem domu na Vršiču

Zadnji januarski vikend smo planinci preživeli v Mihovem domu. Želja, da bi dva dneva preživeli v pravi zimski pravljici, se nam je uresničila. Glavno vlogo so odigrali naši vodniki, k pestri vsebini pravljice pa sta poskrbela tudi oskrbnika Vojko in Vojka. V petek je po prihodu zbrane pozdravil glavni junak Žiga, po slastni večerji pa že podučil podmladek o gibanju in nevarnostih v zimskih razmerah.

Vso pridobljeno znanje smo naslednji dan utrdili še praktično na terenu in to ravno v času, ko nas je grelo sonce sredi zasnežene jase. Razdelili smo se v skupine po postajah, ena postaja z iskanjem zasutega z žolno, druga z iskanjem s pomočjo sond, tretja z izkopavanjem zasutega in zaustavljanjem s pomočjo cepina ter četrta z gaženjem in njenim značilnostim. Opoldne nam je Zadnji Prisojnik zakril sonce in dočakali smo ga, kosilo seveda. V njegovem začetku se je slišalo zgolj ropotanje pribora, po njem pa že razigranost, ki so jo nekateri izkoristili z druženjem v sobah, drugi s kopanjem bivaka na prostem za kočo. Zaključek drugega dne se je odvil z večernim pohodom ob soju bakel do Ruske kapelice.

Tretji dan je sledilo veliko finale: pohod do koče v Krnici in sankanje. Tu je užival prav vsak! Še odrasli so bili bolj otročji od otrok. Sneg je škripal pod nogami, tekali smo pod »drevesnimi plazovi«, brzeli po klančini, nato pa se je pravljica počasi le približevala h koncu. Srečnemu koncu. Po veselih, zadovoljnih obrazih vseh navzočih, lahko sklenemo, da bomo kakšno zimsko pravljico še ponovili.

 

Pa srečno!

Program je bil sofinanciran s strani Fundacije za financiranje športnih organizacij v Republiki Sloveniji in s strani Urada za mladino Republike Slovenije.