• Čez SZ vesine Stola v Široko rižo

V nedeljo se z Janezom nameniva na Stol iz Medvedjega dola. Glede na nekatera druga poročila upava na suh sneg v pretežno senčnih predelih Široke riže. Ogledovala sva si tudi smučarsko smer ob SZ grebenu, a se mi je zdela prejšnji teden z Ovčjega vrha premalo zalita, te zadnje padavine pa niso stanja na prehodu z zgornjih vesin v grapo direktno dol nič izboljšale. Tako napredujeva po Široki riži po že narejeni smučini navzgor in res je v spodnjem delu suh uležan pršič z nekaj rahle skorje, posledica popoldanskega sonca, ki posije noter. Višje zgoraj je malo pomrznjena gosta kloža. Zavijeva v levi krak, ki najbolj direktno pripelje pod vršni del Stola. Tu z leve ugledam grapo, ki se skoraj gotovo spušča z zgornjih SZ vesin Stola, in si jo zapomnim. Torej le je možnost, da zgoraj začiniva spust, če bodo razmere primerne ter če obstaja prehod.

Z vrha sprva odsmučava na jug, ker po grebenu ni možno, nato pa ujameva prehod na SZ vesine nekaj nad izstopom plezalne poti na Stol. Flanka je ravno idealno odpuščena, deloma star trd sneg oz. točneje tanka plast primrznjenega pšena (ta je najboljša, a je treba paziti na spodnjo podlago, ki dodatno zagrabi smučko), deloma zaplate napihanega novega (te bolj zavirajo in je treba paziti). Ujameva vstop v omenjeno grapo, ki naju pripelje v Široko rižo. Tu notri je sneg zelo južen, a boljši na bolj osenčeni strani. V Široki riži se je sneg ojužil, zgoraj, kjer je (bila) gosta kloža, je vožnja sicer tekoča, a zelo naporna. Spodaj, kjer je bil uležan pršič, je sneg tudi ojužen, a še vedno lahek za vozit. Po cesti se brez večjih prekinitev pripelje do avta.

Iskala sva torej pršič v senčnih severnih legah, našla pa lepo odpuščeno izpostavljeno vesino, kjer izstopa plezalna pot na Stol, z nje pa prehod po izraziti grapi v zgornji levi del Široke riže. Pravega pršiča ni bilo, zato pa različno ojužene različice od še dokaj lahkega do zelo napornega za smučat.

oznor
DSC08794
oznor
ptr
vlcsnap-2019-03-24-20h07m09s747