• Mengeška koča

Oskrbnik: Jure Repanšek

Telefon koče: 01/72 37 333, 041/ 774 861

Povezava: http://www.mengeska-koca.si/

Opis postojanke:
Koča stoji na vrhu Gobavica, severnem odrastku Rašiškega hribovja, ki se strmo dviga nad Mengšem. Pobudo o gradnji koče so sprejeli 13. marca 1952 na ustanovnem občnem zboru PD Mengeš; kočo so začeli graditi še isto leto; 1. maja 1954 so jo slovesno odprli. Ker je koča postala pretesna, so leta 1962 začeli graditi depandanso “Jurček; zaradi finančnih težav se je gradnja precej zavlekla. Ob pomoči Krajevne skupnosti Mengeš in podjetij iz Mengša so delo dokončali in Jurčka ob 21. planinskem taboru, 26. maja 1991, slovesno odprli. Leta 1986 so zgradili vodovod.Koča je odprta vsak dan, razen ob ponedeljkih, od 12. do 22. ure. V gostinskem prostoru je 40 sedežev in točilni pult; pri mizah pred kočo je 250 sedežev; prenočišč ni; gostinski prostor ogrevajo s pečjo; WC, tekoča voda, elektrika, telefon. V Jurčku je 72 sedežev, centralno ogrevanje, lastni WC; priporočajo ga za razne sestanke in družabna srečanja.

Razgled:
Čeprav je Gobavica nizka, je od koče in z bližnje jase lep razgled proti severu in zahodu. Razgled proti vzhodu in jugu zastirajo gozdovi. Na severu vidimo celotne Kamniške Alpe z vrhovi od Storžiča do Ojstrice, Velike planine, Lepenatke in Menine planine, levo od njih greben Karavank z Begunjščico in Stolom ter popolnoma zahodno Julijce s Triglavom. Pod nami se širi obširna ravan med Kamnikom in Kranjem z letališčem Brnik in še naprej proti Karavankam in Julijcem.

Dostop:
Avto: po lokalni cesti, ki se v Mengšu odcepi od ceste Trzin-Kamnik, 3km. AP Mengeš in Trzin: iz Mengša mimo cerkve in pokopališča 30 minut; iz Trzina (AP v Starem Trzinu) mimo cerkve, gradu Jablje in čez Spodnje Dobeno 2h30.

Zanimivejše ture:
Vrh Staneta Kosca na Rašici (641 m) po direktni poti 2h, čez Dobeno 2h30.

Prehodi do drugih postojank:
Planinski dom Rašiške čete na Rašici (631m):
– po direktni poti 2h,
– čez Dobeno 2h30.

Vir: www.pzs.si